Wiadomość"Moja Zdrowa Rodzina"
(Kategoria: Powiat Brodnicki · Brodnica - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
piątek, 19 grudnia 2014 r., godz. 09:59
Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Konsumentów Komisji Europejskiej zaprosiła do włączenia się do akcji "Moja Zdrowa Rodzina”, która trwa od września 2014 do października 2015 roku. Projekt jest inicjatywą społeczną w całości finansowaną z funduszy publicznych. Celem akcji jest zwiększenie spożycia owoców i warzyw wśród dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży.
Kampania "Moja Zdrowa Rodzina" polega na dostarczaniu rodzinom, które zgłosiły się do programu paczek ze świeżymi warzywami i owocami. W Polsce do udziału w tej kampanii zgłoszone zostały dwa województwa kujawsko-pomorskie i podkarpackie.
W okresie od września 2014 do października 2015 roku (z wyłączeniem lipca-sierpnia 2015 roku), każda wytypowana rodzina otrzyma 12 paczek. Dystrybucji warzyw i owoców towarzyszyć będą dodatkowe działania: na stronie internetowej opublikowane zostaną ciekawe przepisy na potrawy z owoców i warzyw, na Facebooku projektu odbywać się będą konkursy z nagrodami.
Owoce i warzywa będą dostępne tylko w wybranych miejscowościach i miejscach dystrybucji. Udział w projekcie jest bezpłatny.
reklama
Warszawa, dnia 15.12.2014 r.
Szanowni Państwo,
pozwalamy sobie przybliżyć ostatnie działania, podejmowane przez "Moją Zdrową Rodzinę”.
Oficjalna inauguracja odbyła się w Toruniu, 23 września (zdjęcia w załączniku).
Tego dnia zakończyliśmy przyjmowanie zgłoszeń do projektu. Ich liczba przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Zgłoszenia od rodzin, w których znajduje się przynajmniej jedna osoba z poniższych grup docelowych:
- kobiety w ciąży lub matki dzieci do roku,
- osoby po 65 roku życia,
- dzieci w wieku 10-15
były przyjmowane drogą pocztową, mailową, poprzez stronę internetową, a także telefonicznie.
Do dnia 30 października trwała weryfikacja nadesłanych formularzy - odrzucaliśmy zgłoszenia spoza regionu, pochodzące od osób zainteresowanych, jednak nienależących do grup docelowych, zgłoszenia bez podanego sposobu kontaktu – maila lub telefonu. Mimo selekcji administracyjnej nadal liczba zgłoszeń była większa niż zakładana w projekcie. Ważnymi dla nas kryteriami były źródła zgłoszeń: grupowych, pochodzących od partnerów, np. Caritasu, OPS-u, MOPS-u, MOPR-u, DPS-u. W selekcji uczestników, oprócz kryterium poprawności formalnej zgłoszenia, braliśmy pod uwagę również równowagę demograficzno-demograficzną, czyli balans pomiędzy liczbą uczestników z każdego z regionów i z każdej z grup docelowych.
Listopad stał pod znakiem fazy badawczej – opracowaliśmy kwestionariusz, badający zwyczaje żywieniowe. Jego wypełnienie dawało gwarancję uczestnictwa w projekcie. Kwestionariusz zawierał głównie pytania, dotyczące konsumpcji owoców i warzyw. Wypełniło go ponad 2000 osób.
W listopadzie i grudniu zainicjowaliśmy współpracę z punktami dystrybucji i dostawcami. Punkty, oparte na zasadach wolontariatu, są usytuowane w placówkach organizacji pozarządowych, magazynach owych organizacji, bankach żywności, uniwersytetach III wieku itp.). Po ustaleniu terminów odbioru skontaktowaliśmy się z osobami zakwalifikowanymi do projektu, informując je o szczegółach.
W październiku, listopadzie i grudniu projektowaliśmy materiały projektu w postaci ulotek, list zakupowych i książeczek z przepisami ambasadorów projektu. Były to materiały w trzech wersjach językowych, które zamierzamy dodawać do paczek z warzywami i owocami. Materiały zostały pozytywne zaopiniowane przez Komitet Naukowy (zajmujący się dodatkowo m.in. tworzeniem przeglądu literatury nt. żywienia).
Oprócz powyższych działań udzielaliśmy – codziennie – odpowiedzi na nurtujące potencjalnych uczestników projektu pytania via mail, telefon, a także poprzez stronę na Facebooku.
Ponadto koordynujemy tożsamy projekt w woj. podkarpackim oraz na Węgrzech – te same wyzwania, działania i spodziewane efekty, jednak w innym kontekście kulturowym i – poza granicami kraju – lingwistycznym.
W grudniu odbyła się pierwsza dystrybucja w ramach projektu we wszystkich regionach biorących udział w projekcie. W Toruniu znajdowały się 3 punkty odbioru, w pozostałych 11 miastach po jednym. Miasta, w których dzięki pomocy partnerów działają punkty dystrybucji, to m.in. Bydgoszcz, Chełmno, Grudziądz czy Chełmża.
W pierwszej dystrybucji uczestnicy otrzymali 1,5 kg paczki z marchwią i mandarynkami, jedną z ulotek dotyczących zdrowego odżywiania, a także płócienną torbę na zakupy i przypinkę projektu. W następnych miesiącach, raz na miesiąc, będzie odbywała się dystrybucja innych owoców i warzyw, przekazywanie kolejnych materiałów edukacyjnych, a także konkursy związane ze zdrowym odżywianiem.
W kolejnych miesiącach uczestnicy projektu otrzymają paczki z owocami i warzywami miesiaca, kolejne materiały edukacyjne. W wybranych punktach dystrybucji będą odbywały się ciekawe wydarzenia, dotyczące zdrowego odżywiania, m.in. możliwość skorzystania z porady dietetyka, czy wzięcia udziału w konkursach, w których do wygrania będą nagrody ułatwiające zdrowe gotowanie.
Po zakończeniu cyklu dystrybucji (12 paczek z warzywami i owocami) uczestnicy zostaną poproszeni o wypełnienie ankiety, związanej z ich zwyczajami żywieniowymi. Eksperci, dzięki wynikom obu ankiet, na podstawie literatury, a także innych źródeł będą mogli ustalić wytyczne, wspomagające promowanie konsumpcji warzyw i owoców w wybranych grupach docelowych.
Liczymy na Państwa stałe wsparcie i zainteresowanie projektem. Będziemy na bieżąco informować Państwa o kolejnych etapach programu pilotażowo-badawczego Komisji Europejskiej.
Z wyrazami szacunku,
Ekipa Mojej Zdrowej Rodziny
Źródło: Ekipa Mojej Zdrowej Rodziny