WiadomośćPoradnik grzybobrania
(Kategoria: Powiat Brodnicki · Brodnica - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
poniedziałek, 08 września 2014 r., godz. 07:52

A może by na grzyby?
Końcówka lata jest ciepła i słoneczna. Nic więc dziwnego, że w lasach masowo pojawiły się grzyby. Zbieranie grzybów to wielowiekowa polska tradycja, a przy tym wspaniała rozrywka i forma wypoczynku na łonie natury. Bez grzybów nie sposób wyobrazić sobie naszej kuchni, a najlepiej smakują te własnoręcznie zebrane i przyrządzone. A więc czas w las.



Co najmniej 20 milionów kilogramów jadalnych grzybów czeka na nas każdego roku w lasach. Gdyby każdy dorosły Polak wybrał się na grzyby, to statystycznie miałby szansę zebrać kilka grzybów. Zbieranie grzybów, to wielowiekowa polska tradycja, a przy tym wspaniała rozrywka i forma wypoczynku.

Borowiki, maślaki, kurki, rydze, lasy Pojezierza Brodnickiego zaroiły się od grzybów. Na leśnych duktach samochody stoją jeden obok drugiego. I chociaż do lasu nie wolno wjeżdżać samochodem, to nikt się tym zakazem wynikającym wprost z rozdziału 5 ustawy o lasach nie przejmuje.

Grzybiarze są różni i mają różne metody zbierania grzybów. Jedni zbierają je metodycznie, a inni idą wprost na żywioł. "Prawdziwi grzybiarze" jadą co roku w te same miejsca. Grzybów nie wycinamy, tylko je wykręcamy, a zebrane wkładamy do koszyka. Grzybiarz chodzący z reklamówką, to zwykły partacz.

Grzybów, których nie znamy najlepiej nie zbierać wcale. Najwięcej grzybów trujących jest wśród blaszkowatych, jeżeli więc nie jesteśmy wytrawnym grzybiarzem omijajmy blaszkowate. Pamiętajmy, że jeden grzyb blaszkowaty może odebrać nam życie.

Grzybów nigdy nie zbieramy "na smak". Muchomor sromotnikowy, który pozbawił życia wiele osób wcale nie jest gorzki.

reklama

Objawy zatrucia grzybami:
  • bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • silne pragnienie,
  • kurcze mięśni, drgawki mięśni,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • bóle wątroby,
  • silnie rozszerzone źrenice,
  • stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
  • śpiączka.

Zanim przybędzie lekarz:
  • zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (wprowadzenie palca do gardła i podanie osolonej wody),
  • nie wolno podawać mleka ani alkoholu,
  • należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej).

Surowe grzyby są ciężkostrawne, a ciężkostrawność zawdzięczają ścianie komórkowej zbudowanej z chityny, która opiera się sokom trawiennym człowieka. Z tego powodu grzyby powinny być zawsze dobrze rozdrobnione, ugotowane i dokładnie przeżute.

Wartość kaloryczna grzybów jest niska. Wynosi ona od 23 do 34 kcal/100 g w świeżych owocnikach. Zawartość wody w świeżych grzybach waha się w granicach 70-90%. W suchej masie grzybów znajduje się 3-9% białka, cukry stanowią 1-6% masy, a tłuszczów 0,5-3,5%.

Grzyby mają głównie prowitaminę A (kurka, rydz), witaminę D (głównie pieczarki), witaminy E, K, B1, B2, PP, zawierają także średnio około 1% soli mineralnych. Występują w nich także różne enzymy i substancje o działaniu antybiotycznym oraz substancje zapachowe.

Pomimo wymienionych wartości odżywczych należy pamiętać, że grzybów nie należy podawać:
  • chorym na nerki, wątrobę, żołądek,
  • uczulonym na grzyby,
  • małym dzieciom,
  • osobom w podeszłym wieku.


Grzyby w brodnickich lasach:











Źródło: Powiat Brodnicki - Brodnica > Portal mieszkańców
( http://www.powiatbrodnicki.pl/news.php?extend.2009 )