Zaloguj się | Rejestracja

Poradnik grzybobrania

poniedziałek, 08 września 2014 r., godz. 07:52  |  Wersja do druku

Końcówka lata jest ciepła i słoneczna. Nic więc dziwnego, że w lasach masowo pojawiły się grzyby. Zbieranie grzybów to wielowiekowa polska tradycja, a przy tym wspaniała rozrywka i forma wypoczynku na łonie natury. Bez grzybów nie sposób wyobrazić sobie naszej kuchni, a najlepiej smakują te własnoręcznie zebrane i przyrządzone. A więc czas w las.



Co najmniej 20 milionów kilogramów jadalnych grzybów czeka na nas każdego roku w lasach. Gdyby każdy dorosły Polak wybrał się na grzyby, to statystycznie miałby szansę zebrać kilka grzybów. Zbieranie grzybów, to wielowiekowa polska tradycja, a przy tym wspaniała rozrywka i forma wypoczynku.

Borowiki, maślaki, kurki, rydze, lasy Pojezierza Brodnickiego zaroiły się od grzybów. Na leśnych duktach samochody stoją jeden obok drugiego. I chociaż do lasu nie wolno wjeżdżać samochodem, to nikt się tym zakazem wynikającym wprost z rozdziału 5 ustawy o lasach nie przejmuje.

Grzybiarze są różni i mają różne metody zbierania grzybów. Jedni zbierają je metodycznie, a inni idą wprost na żywioł. "Prawdziwi grzybiarze" jadą co roku w te same miejsca. Grzybów nie wycinamy, tylko je wykręcamy, a zebrane wkładamy do koszyka. Grzybiarz chodzący z reklamówką, to zwykły partacz.

Grzybów, których nie znamy najlepiej nie zbierać wcale. Najwięcej grzybów trujących jest wśród blaszkowatych, jeżeli więc nie jesteśmy wytrawnym grzybiarzem omijajmy blaszkowate. Pamiętajmy, że jeden grzyb blaszkowaty może odebrać nam życie.

Grzybów nigdy nie zbieramy "na smak". Muchomor sromotnikowy, który pozbawił życia wiele osób wcale nie jest gorzki.

reklama

Objawy zatrucia grzybami:
  • bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • silne pragnienie,
  • kurcze mięśni, drgawki mięśni,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • bóle wątroby,
  • silnie rozszerzone źrenice,
  • stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
  • śpiączka.

Zanim przybędzie lekarz:
  • zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (wprowadzenie palca do gardła i podanie osolonej wody),
  • nie wolno podawać mleka ani alkoholu,
  • należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej).

Surowe grzyby są ciężkostrawne, a ciężkostrawność zawdzięczają ścianie komórkowej zbudowanej z chityny, która opiera się sokom trawiennym człowieka. Z tego powodu grzyby powinny być zawsze dobrze rozdrobnione, ugotowane i dokładnie przeżute.

Wartość kaloryczna grzybów jest niska. Wynosi ona od 23 do 34 kcal/100 g w świeżych owocnikach. Zawartość wody w świeżych grzybach waha się w granicach 70-90%. W suchej masie grzybów znajduje się 3-9% białka, cukry stanowią 1-6% masy, a tłuszczów 0,5-3,5%.

Grzyby mają głównie prowitaminę A (kurka, rydz), witaminę D (głównie pieczarki), witaminy E, K, B1, B2, PP, zawierają także średnio około 1% soli mineralnych. Występują w nich także różne enzymy i substancje o działaniu antybiotycznym oraz substancje zapachowe.

Pomimo wymienionych wartości odżywczych należy pamiętać, że grzybów nie należy podawać:
  • chorym na nerki, wątrobę, żołądek,
  • uczulonym na grzyby,
  • małym dzieciom,
  • osobom w podeszłym wieku.


Grzyby w brodnickich lasach:








Masz dodatkowe zdjęcia do tej wiadomości lub widzisz błąd - zgłoś do naszej redakcji
Komentarze: 0

polecamy firmy/usługi

WILGA.jpg
Na pograniczu trzech województw: mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego, nieopodal Brodnicy znajduje się malownicza kraina lasów, pagórków, jezior i łąk, ostoja ciszy i pięknej niezniszczonej przyrody. To Górznieńsko-Lidzbarski Park Krajobrazowy, a w nim Ośrodek Edukacji Ekologicznej WILGA w Górznie, ul. Leśna 12. Tel. +48 56 498 92 65, +48 668 445 699 - zobacz film

GASPOL.jpg
Nasza firma, wielopokoleniowa z tradycjami, zajmuje się dystrybucją gazu i samochodowymi instalacjami gazowymi. Prowadzimy autoryzowany serwis, sprzedaż, montaż i przeglądy urządzeń gazowych. Promocja! Zaawansowany sterownik autogaz w kompaktowej obudowie - 2100 zł.
P.U.H. *GASPOL* JASTRZĘBSCY
87-300 Brodnica, ul. Cmentarna 4
Tel.: +48 56 498 27 68, +48 508 830 221
e-mail: gaspol2@wp.pl

dzialkowicz.jpg
DZIAŁKOWICZ
centrum ogrodnicze
DZIAŁKOWICZ to największy sklep ogrodniczy w regionie Brodnicy i jednocześnie firma pokoleniowa z wieloletnimi tradycjami. Do dyspozycji Klientów oddajemy ponad 1600m2 powierzchni handlowej wraz z ogrodem oraz duży parking samochodowy. Uwaga! W ofercie karma dla ptaków.
Brodnica, ul. Gen. W.Sikorskiego 8
Telefon: +48 56 498 25 15

tartak.jpg
Tartak NARA
Opakowania drewniane
Tartak NARA - rodzinna firma powstała w 2003 roku. Produkujemy drewno budowlane: więźbę dachową, deski, kantówki - czyli dachy. W ofercie mamy także: altanki, meble ogrodowe, schody, tarasy, stelaże tapicerskie. Posiadamy suszarnię. Surowiec pozyskujemy z najlepszych drzewostanów okolicznych nadleśnictw. Nasza dewiza: solidność i umiarkowane ceny - zobacz produkty.
Tartak NARA - Brzozie 199
Tel. 056 652 65 58, fax: 056 493 58 15

reklama.jpg
Reklama w portalu
PowiatBrodnicki.pl
Wypróbuj reklamę w portalu mieszkańców powiatu brodnickiego. Oferujemy kilkanaście profesjonalnych form reklamowych: artykuły promowane, wizytówki, animowane reklamy. Skorzystaj z naszego doświadczenia w promocji firm. Zareklamuj się w naszym portalu... więcej