WiadomośćGotowanie z Wazówną
(Kategoria: Powiat Brodnicki · Brodnica - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
poniedziałek, 17 września 2018 r., godz. 13:23

Gotowanie z Wazówną
W sobotę, 15 września w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego przy ul. Karbowskiej w Brodnicy starosta brodnicki Piotr Boiński oraz pięciu przedstawicieli Powiatu Brodnickiego, stanęli w szranki o tytuł "Nadwornego Kucharza Anny Wazówny". Rywalizacja odbyła się w ramach sesji popularno-naukowej "Smakołyki z książęcego stołu - co jadano, co pito w czasach Anny Wazówny".



Część naukową spotkania otworzyła wspólnie ze starostą Piotrem Boińskim wicedyrektor CKZiU Violetta Sternicka-Twarogowska. Dwóch prelekcji, połączonych z wideoprezentacją, zatytułowanych "Starościna brodnicka na zamkach w Brodnicy i Golubiu - przyczynek do biografii Anny Wazówny" oraz "Anna Wazówna - patronka i opiekunka uczonych, zielarzy oraz ziołoleczników" wysłuchało kilkudziesięciu uczniów szkoły i zaproszeni goście.

Po sporej dawce wiedzy historycznej nadszedł czas kulinarnych prób w kuchni. Wylosowano potrawy do przygotowania i pięciu pretendentów do tytułu "Nadwornego Kucharza Anny Wazówny” wzięło się do pracy. Wicedyrektorowi CKZiU Jarosławowi Hiszpańskiemu przypadły "pierogi z soczewicą, natką pietruszki i majerankiem", wicestaroście Mariuszowi Klonowskiemu "kasza gryczana smażona z indykiem, porem i kurkami", Pawłowi Kubiczowi, dyrektorowi Powiatowego Centrum Obsługi w Brodnicy "racuchy staropolskie z jabłkami", Maciejowi Rżeńskiemu, radnemu i członkowi Zarządu Powiatu w Brodnicy "łazanki z kapustą i grzybami", a Romanowi Pytlasińkiemu, przewodniczącemu Rady Powiatu w Brodnicy "potrawka z kurczaka z indykiem i pęczakiem". Starosta Piotr Boiński zmagał się z "żurkiem z jajkiem i białą kiełbasą", ale startował honorowo poza konkursem, bowiem to właśnie jemu przypadł zaszczyt nadania zwycięzcy rywalizacji certyfikatu "Nadwornego Kucharza Anny Wazówny".

Oceniając pracę brano pod uwagę profesjonalizm pracy, wygląd i aranżację na talerzu, dobór składników oraz przede wszystkim smak. Komisja pod przewodnictwem Mariana Frankowskiego, szefa kuchni Restauracji Vine Resort & SPA Głęboczek, najlepiej oceniła potrawę przygotowaną przez wicestarostę Mariusza Klonowskiego. Jemu to właśnie przypadł główny laur kulinarnej rywalizacji i zaszczytny tytuł. Pozostali uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy. W szkolnej czytelni można było skosztować specjalnie przygotowanych na tę okoliczność potraw staropolskiej kuchni. Wydarzenie było częścią obchodów Roku Anny Wazówny, z okazji 450-lecia urodzin starościny brodnickiej i golubskiej, siostry króla Zygmunta III Wazy.

Sesji towarzyszyła plenerowa impreza sportowa. Były to biegi przełajowe zorganizowane z okazji 20-lecia Powiatu Brodnickiego. Wśród dziewcząt na podium stanęły:
  • 1. miejsce Daria Paczkowska (ZS Jabłonowo Pomorskie)
  • 2. miejsce Amelia Kucińska (CKZiU)
  • 3. miejsce Dominika Łęgowska (CKZiU)

W kategorii chłopców najlepsi byli:
  • 1. miejsce Igor Olszewski (ILO)
  • 2. miejsce Jan Trendowicz (ILO)
  • 3. miejsce Dawid Szynkiewicz (ZS Jabłonowo Pomorskie)

Medale i puchary wręczył zwycięzcom starosta Piotr Boiński. Przewodniczący Zarządu Powiatu w Brodnicy pogratulował też dyrekcji CKZiU, gronu nauczycielskiemu i uczniom pomysłu oraz podziękował wszystkim zaangażowanym w przygotowanie imprezy, a byli to: Violetta Sternicka-Twarogowska, Iwona Zielińska, Justyna Bartoszewska, Monika Lewińska-Goźlińska, Beata Jaczewska, Izabela Cieszyńska, Justyna Bartoszewska, Maria Czupryńska, Katarzyna Michalska, Hanna Jarzynka i Krzysztof Wydra.


reklama

Źródło: Przemysław Majchrzak rzecznik prasowy Starostwo Powiatowe

Gotowanie z Wazówną/fot. brodnica.com.pl:

















Źródło: Powiat Brodnicki - Brodnica > Portal mieszkańców
( http://www.powiatbrodnicki.pl/news.php?extend.8743 )