WiadomośćWędliny z Brzozia - tradycja i smak
(Kategoria: Powiat Brodnicki · Brodnica - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
sobota, 07 lutego 2015 r., godz. 11:51

Tradycyjne wiejskie wyroby - wędliny z Brzozia
Masarnia Brzozie to firma, jakich w naszej współczesnej rzeczywistości coraz mniej.Tradycyjny sposób przyrządzania produktów sprawia, że szynki, kiełbasy i wyroby podrobowe, które wyjdą z firmy w Brzoziu mogą uchodzić za tradycyjne przysmaki polskiej wsi. Kto ich jeszcze nie spróbował - niech żałuje.



Przygotowywane według tradycyjnych wiejskich receptur, nad dymem unoszącym się z wolno palącego się drewna bukowego i olchowego, nabierają niepowtarzalnego smaku i zapachu, który przyciąga smakoszy dobrych wyrobów mięsnych. Jednak, aby osiągnąć pozycję, jaką firma obecnie zajmuje, trzeba było pokonać trudną i długą drogę.

Masarnia w Brzoziu specjalizuje się w produkcji wyrobów tradycyjnych naturalnych. Mięso, które jest starannie wyselekcjonowane do produkcji pochodzi z ekologicznie czystych terenów powiatu brodnickiego. Swój smak wędliny zawdzięczają temu, że w długim procesie peklowania mięsa używana jest sól, majeranek, czosnek, pieprz, gorczyca, które nadają wędlinom niepowtarzalny smak i aromat.

Każdy pamięta czasy dzieciństwa, kiedy królowały swojskie wyroby, przygotowane w tradycyjny sposób. Któż by nie chciał spróbować dzisiaj szynek i kiełbas, które przeniosą nas w tamte czasy?

Firma posiada wielu odbiorców, są wśród nich firmy, sklepy, restauracje, zajazdy i klienci indywidualni. Wyroby sprzedawane są na terenie Brodnicy i powiatu brodnickiego, ale także na terenie powiatu nowomiejskiego, rypińskiego i działdowskiego.

Wyroby Masarni Brzozie trafiają także poza granice kraju, bowiem oprócz smaku nic tak dobrze się nie przechowuje, jak ich wyroby. Niepowtarzalny smak i aromat wyraźnie dają do zrozumienia konsumentom, że zrodził się z pasji i zamiłowania do wsi i wiejskiego jedzenia.

Każdego roku wzrasta produkcja firmy i zwiększa się ilość odbiorców. Firma współpracuje z hurtowniami i sklepami. Ceny są konkurencyjne i pozwalają na zakup produktów każdemu mieszkańcowi. W firmę cały czas się inwestuje, jest ona nieustannie rozbudowywana.

Masarnia istnieje od roku 1991, kiedy to trzech wspólników - Kazimierz Leśniewski, Bogdan Biegański i Grzegorz Sobiech założyło firmę, która prowadzi ubój trzody chlewnej, rozbiór mięsa wieprzowego i wołowego, a także produkcję wyrobów wędliniarskich.

Asortyment firmy obejmuje produkty niemal ze wszystkich grup: od kiełbas, przez bogaty wybór wędzonek, po produkty blokowe i wysokiej jakości wędliny podrobowe. Dają one klientom gwarancję sprawdzonego i wspaniałego smaku.

W swojej ofercie firma z Brzozia posiada świeże mięso oraz wędzonki, szynki, kiełbasy i wędliny podrobowe. Podwawelska, parówkowa, żywiecka, krakowska, ogonówka, kindziuk i kabanosy, każdy kto mieszka na terenie Pojezierza Brodnickiego powinien te wyroby kojarzyć z Masarnią Brzozie. A kto nie zna szynki z Brzozia, nie wie, co traci.

Bardzo lubiane są wędliny podrobowe - pasztetowa, kaszanka, salceson czarny i bamberski. Szynka robiona według starych, tradycyjnych receptur, wędzona na zimno, peklowana na sucho przez 2 tygodnie, wędzona zimnym dymem stanowi rarytas, jakiego próżno szukać gdzie indziej.

Wysoka jakość produktów, zaufanie klientów oraz tradycyjne i oryginalne receptury pozwoliły stworzyć wspaniałą ofertę. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku, właściciele starają się dostosowywać wybór i technologie do wymagań dzisiejszego klienta, stawiając na jakość, solidność, a przede wszystkim walory smakowe.

W świecie wyrobów Masarni Brzozie tradycja łączy się z doskonałością owocując wyśmienitymi mięsami i wędlinami. Zapraszamy do poznania ich bliżej, zasmakowania w tym, co jest ich pasją – przyrządzaniu produktów o harmonijnym smaku i bogatym wnętrzu.

Jeśli jemy wędliny, to wybierajmy te najlepsze!

Wędliny z Brzozia - tradycja i smak. :




















Źródło: Powiat Brodnicki - Brodnica > Portal mieszkańców
( http://www.powiatbrodnicki.pl/news.php?extend.2649 )