WiadomośćMiasto i Gmina Górzno
(Kategoria: Powiat Brodnicki · Brodnica - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
wtorek, 03 września 2019 r., godz. 10:03
Program EtnoPolska jest odpowiedzią na wyraźnie mniejszą możliwość uczestnictwa w życiu kulturalnym społeczności zamieszkujących obszary oddalone od dużych ośrodków miejskich. Program zakłada preferencje dla zadań realizowanych w miejscowościach liczących nie więcej niż 50 tysięcy mieszkańców. W ramach programu w Górznie niebawem rozpocznie się realizacja projektu "EtnoKuchnia / Poszukiwania”.
Celem programu jest tworzenie warunków dla wzmacniania tożsamości kulturowej i uczestnictwa w kulturze na poziomie lokalnym i regionalnym. W ramach programu dofinansowane będą przedsięwzięcia popularyzujące dziedzictwo kulturowe, szczególnie w miejscowościach liczących nie więcej niż 50 tysięcy mieszkańców. Program służy rozwijaniu działań z zakresu edukacji regionalnej i upowszechniania wiedzy na temat tradycyjnych wartości obecnych w kulturze materialnej i niematerialnej społeczności oddalonych od dużych ośrodków życia kulturalnego.
"EtnoKuchnia / Poszukiwania” to tytuł projektu, na który GOK w Górznie uzyskał dofinansowanie w wysokości 20 000 zł z programu Narodowego Centrum Kultury "EtnoPolska". We wrześniu i październiku przeprowadzone zostaną działania badawczo-kulinarne, które będą miały na celu przybliżenie, nazwanie oraz spróbowanie wytworów kuchni regionalnej z pogranicza kuchni kujawskiej i pomorskiej. Na działania złożą się spotkania z historykami i popularyzatorami kuchni regionalnej, warsztaty kulinarne oraz podsumowanie działań w postaci festynu dla mieszkańców.
EtnoKuchnia będzie swego rodzaju dyskusją nad dziedzictwem kulinarnym. Projekt ten wzmocni poczucie tożsamości kulinarnej członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Górzno, które aktywnie zaangażowały się w przygotowanie dokumentacji projektowej.
W programie:
10 września, godzina 18:30 (spotkanie otwarte dla wszystkich) "Debata kulinarna pomiędzy Antkiem, a Śledziem". W debacie o kulinarnych zwyczajach, daniach, o tym jak i co podawano na stoły w naszych okolicach, wezmą udział Piotr Grążawski i Andrzej Szalkowski.
17 września, godzina 18:30 (spotkanie otwarte dla wszystkich) "O kulinarnych zwyczajach na Kujawach, Pomorzu i Ziemi Dobrzyńskiej" spotkanie poprowadzi pracownik Muzeum Etnograficznego Grażyna Szelągowska.
23, 24 i 25 września (spotkania zamknięte, tylko dla członkiń Kół Gospodyń Wiejskich) Warsztaty kucharskie w Wapionce.
12 października na Rynku w Górznie festyn na zakończenie projektu. Podsumowanie spotkań, warsztatów, ze stoiskami KGW, z atrakcjami dla najmłodszych, z muzyką do tańca!
Już teraz zapraszamy.
reklama
Źródło: GOK w Górznie, etnoprojekt.pl
Źródło: Powiat Brodnicki - Brodnica > Portal mieszkańców
( http://www.powiatbrodnicki.pl/news.php?extend.10691 )