W ZSR w Brodnicy odbył się konkurs "Smak Świąt" (więcej...) |
poniedziałek, 23 grudnia 2013 r., godz. 06:41 | Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia w Zespole Szkół Rolniczych w Brodnicy odbył się konkurs "Smak Świąt". Jego celem było kultywowanie tradycji, przygotowanie świątecznych potraw i aranżacja stołów, a także integracja młodzieży. W konkursie brała udział młodzież z Techników Żywienia i Usług Gastronomicznych, Hotelarskiego, Kucharz i z Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz.reklama W konkursie wzięło udział 11 zespołów (33 osoby), a oceniano potrawy i aranżację stołów. Przy ocenie brano pod uwagę wykonanie i smak potrawy, pomysłowość, nawiązanie do tradycji oraz twórczą aranżację stołu. Oceniało jury w składzie: Katarzyna Miętkiewicz - wicedyrektor Brodnickiego Domu Kultury, Sebastian Dworakowski - kucharz, absolwent ZSR, Jolanta Kozłowska - wicedyrektor ZSR i Lidia Czerwińska - kierownik szkolenia praktycznego w ZSR. Po owocnych obradach jury zadecydowało o wynikach. I miejsce zajęli uczniowie III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych za przygotowanie karpia faszerowanego:
II miejsce zajęli uczniowie III klasy Technikum Kucharz za przygotowanie pasztetu z sarny "pawie oko":
III miejsce zajęli uczniowie IV klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych za przygotowanie roladek z łososiem:
Zwycięzcy otrzymali nagrody i dyplomy, a pozostali słodki upominek. Świąteczną atmosferę w szkole zapewniło także wspólne śpiewanie pastorałek. Organizatorami konkursu były nauczycielki Beata Jaczewska i Joanna Laskowska. Źródło: ZSR Brodnica Przeczytaj komentarze sąsiadów do tej wiadomości |
|